Over ons

Archief

Recente artikelen

Blogartikel: kabels & leidingen
26 april 2017

Energiezuinige verwarmingsketels vragen om andere

Hoe je onnodige oogschade kunt voorkomen
26 april 2017

Voor wie oogdouches belangrijk zijn Eigenlijk zij

Blogartikel: kabels & leidingen

Energiezuinige verwarmingsketels vragen om andere rookgasafvoer cv

Met het toenemende gebruik van energiezuinige condensatieketels en hoog rendement ketels is er duidelijk behoefte aan andere en betere rookgasafvoer kanalen voor de centrale verwarming. Een slechte rookgasafvoer veroorzaakt een slechte werking van de centrale verwarming en verlaagt het rendement van uw dure installatie.

Nieuwe normen voor rookgasafvoer cv

De rookgasafvoer dient te gebeuren via rookkanalen die voldoen aan nieuwe richtlijnen voor de bouwindustrie die opgelegd zijn op Europees niveau. Alle rookkanalen en schoorsteenbuizen moeten aan de opgelegde normen voldoen en voorzien zijn van een Europees certificaat. De opgelegde normen hebben zowel betrekking op de druk, de condens, de temperatuurweerstand en de installatie van het rookgaskanaal. Men stelt ook steeds hogere eisen met betrekking tot het energiezuinig verwarmen. Om deze reden wordt ook steeds meer overgeschakeld naar condensatieketels en hoog rendement ketels die uiteraard ook een specifiek schoorsteensysteem vereisen. De rookkanalen moeten totaal lekvrij zijn en bestand tegen condensatie. Ze moeten op een professionele manier geïnstalleerd worden.

Dubbelwandig of enkelwandig

Om te voorkomen dat de condens, bij extreme koude, zou bevriezen in een enkelwandig rookkanaal is het aangeraden een dubbelwandig rookkanaal te gebruiken. Extreme afkoeling of bevriezing kunnen problemen veroorzaken met de afvoer van toxische gassen en gevaar opleveren voor de bewoners

Rookkanalen van kunststof

De temperatuur van de rookgassen van de moderne condensatieketels is veel lager dan van de traditionele verwarmingsketels zodanig dat er soms plastic afvoerkanalen gebruik worden. Indien de temperatuur van de uitgestoten gassen lager is dan 55 graden zijn ze perfect bruikbaar. Ook hier is een perfecte waterdichtheid een must. Heel lange buizen bestaan meestal uit verschillende onderdelen die aan mekaar moeten gezet worden met een waterdichte silicone ring. De keuze tussen een kunststofconstructie of een metalen rookkanaal vraagt een zorgvuldige afweging en de vraag om advies bij een professionele installateur. In de handleiding van de verwarmingsketel staat meestal ook de temperatuur van de afgevoerde rookgassen vermeld.

Waarom komt er witte rook uit de schoorsteen

Bij het gebruik van een condensatieketel of een hoog rendement verwarmingsketel is het geen echte rook die uit de schoorsteen komt. Eigenlijk gaat het om waterdamp die ontstaat bij de condensatie. We spreken hier van pluimvorming, afgeleid van de Engelstalige term "pluming". Indien de uitgang van het rookkanaal te laag geplaatst is, zou dit voor problemen kunnen zorgen bij de buren of voorbijgangers. Daarom wordt, ook van uit esthetisch oogpunt, aangeraden de uitgang van de rookgasafvoer cv zo hoog mogelijk en minder zichtbaar te plaatsen.

Benieuwd na het lezen van dit stuk naar een bedrijf dat allerhande items voor de rookgasafvoer van uw cv ketel biedt, kijk dan op de site van Cox Geelen.